Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Ориз на фурна»Пиле с ориз – класическа рецепта

Пиле с ориз – класическа рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пиле с ориз – класическа рецепта
Снимка: Анонимен
2 / 18
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Признаваме си, че обожаваме пиле с ориз, приготвено по тази рецепта!"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. около 1.5 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • ориз - 400 г
  • олио - 40 мл за пържене
  • масло - 40 г
  • черен пипер - 10 зърна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пилето на порции (крилца, бутчета и бяло месо), а гръбнака оставете цял. Измийте много добре и го поставете в тенджера.

Налейте студена вода и добавете сол (на 1 литър вода 1 ч.л. сол) след като заври премахвайте образувалата се пяна. Нарежете 1 глава лук на ситно и я прибавете към врящото пиле, заедно със зърната черен пипер и целите чушка и морков, варите до полуготовност на месото.

През това време измийте ориза много добре под течаща вода, като втривате зърната между дланите си и го поставете в купа с леко подсолена студена вода.

Нарежете другата глава лук на ситно. В тиган нагрейте олиото и запържете за кратко лука, добавете ориза и запържете за около 3-4 минути.

В тава разстелете запържения ориз равномерно, разпределете нарязаното на порции месо без гръбнака.

В купата, в която сте мерили ориза, налейте три пъти от чорбата на пилето и я налейте в тавата.

Посолете на вкус, ако е нужно, нарежете маслото на кубчета равномерно разпределени отгоре и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност на ориза, което става за 40 минути.

Извадете пилето с ориза от фурната и завийте с плътна чиста кърпа, да се задуши за около 10-15 минути.

У нас като се заговори за пиле с ориз представата е за пиле с чисто бял ориз без зеленчуци и подправки, освен черен пипер. От сварения гръбнак, заедно с чушката, моркова и останалата чорба си правим пилешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
521
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мастър Шеф
Мастър Шеф
с малко кашкавал върху топлия ориз става много вкусно
13.10.2024 18:29
2
Вальо
Вальо
Добре се получи! Аз добавих и малко гъби.
Благодаря за идеята!
03.09.2024 14:43
2
Анонимен
Анонимен
забравих да добавя, че ориз:вода(от бюльона където е варено пилешкото) е 1:3,5
27.01.2024 16:53
5
1
Анонимен
Анонимен
Като съставки добре, но за да е по-вкусно аз задушавам морковите, лука и чушката с малко олио, след това добавям и измития ориз, добавям чубрица, сол, черен пипер и малко червен. Всичко това около 5 минути докато ориза стане прозрачен.. След това ги добавям в тавата където ще се пече и нареждам отгоре пилето (бутчета или каквото имате предварително сварени) отгоре. Печете във фурната и готово.
27.01.2024 16:52
16
7
Анонимен
Анонимен
Чушката и морковът са абсолютно излишни.
02.11.2023 14:45
16
3
1
Покажи всички подкоментари
Ivanaki
Ivanaki
Точно по този начин става хем лесно (и мързеливо) хем както аз го искам. Нямам идея защо майка ми държи тавата на котлона докато ориза поеме водата и тогава я слага във фурната. Питах я и тя каза "да мога да го разбърквам". Какво има да му се бърка - сипах позапържения ориз с лука, водата, наредих месото и бухнах във фурната. Ориза се надигна, като видях, че месото хваща коричка спрях фурната... чисто и просто.
29.08.2023 20:21
21
5
Анонимен
Анонимен
Ясно и просто - без излишни подправки и гъзарии. Точно като пилето с ориз от едно време, в къщи всички го обожаваме.
25.04.2023 10:29
13
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Така правя пиле с ориз от 20 години, това за мен е най-добрата рецепта. Опитайте и ще видите защо
28.03.2023 07:24
15
5
User#206770
User#206770
Бързо, лесно и много вкусно :)
30.08.2022 21:32
10
1
Людмила
Людмила
Много вкусно!
27.08.2022 21:22
2
1
Анонимен
Анонимен
Отлична рецепта - получи се като от професионална кухня
13.05.2022 21:08
9
2
iliyan
iliyan
Не се слагат нито моркови нито чушки(пиперки)само лук (пресен или стар)се запържва с ориза,след това се добавя бульона,мента(джоджен)и пилето и се запича за 20-30 минути.
16.02.2021 01:26
26
6
1
Покажи всички подкоментари
Бойчо Николов
Бойчо Николов
40 мин ми се виждат страшно много. Пекох го 40 мин и стана на конци /преварено/.
07.01.2021 11:03
10
1
Христо Славейков
Христо Славейков
Простичко и много вкусно!
18.12.2020 21:03
6
3
E. Огнянова
E. Огнянова
Преди ориза ми винаги ставаше сух, но от както открих рецептата вече не е така! Благодаря, страшно вкусно!
25.01.2019 21:20
26
6
1
Покажи всички подкоментари
Михов
Михов
Добавих настъргана лимонова кора последните 10мин. Вие пробвали ли сте?
25.06.2018 21:51
27
12