Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка канелена питка с мак

Сладка канелена питка с мак

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Сладка канелена питка с мак
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Има питки, чийто вкус никога няма да забравите"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • ракия - 1 с.л.
  • канела - 1 пакетче (за поръсване между корите)
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1100 г
  • олио - 50 мл за намазване на корите
  • маково семе
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете еластично тесто, което трябва да оставите да втаса. Разделете го на 3 части - най-голяма, средна, малка и мъничко топче за центъра.

Най-голямата разделете на 4 части, разточете 4 обли кори, намажете с олио, поръсете с канела и малко захар, подредете една върху друга без да мажете последната.

Разрежете ги по средата на 8 части, но без да стигате до края. Осемте листа обърнете назад, направете разрез по средата и промушете отдолу нагоре.

Средната част тесто по същия начин, но разрежете на отделни 8 триъгълника, също ги оформете и поставете във вътрешността на питката.

Малката част по същия начин и тях подредете. От малкото топче разточете кора, изрежете кръгчета, застъпете ги и навийте, за да получите розите.

Оставете сладката питка да втаса на топло, след което намажете и поръсете с маково семе и сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Сладката канелена питка с мак е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Радостина Иванова
Радостина Иванова
Страхотна рецепта!
Много благодаря :)
04.01.2018 04:13