Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка-пухкавелка с мак

Питка-пухкавелка с мак

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Питка-пухкавелка с мак
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
21/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Топла-топла от фурната, ухаеща на масло и мека като памук - така трябва да изглежда перфектната питка Пухкавелка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. като 1 жълтък е за намазване
  • мая - 1 кубче прясна
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • масло - 150 г да намазване
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се меко тесто от изброените продукти и се оставя да се удвои.

Разделяме на две части. Всяка част се разделя на 4. По същия начин и другата част или общо на 8 броя.

Всяка част разстилам на правоъгълник намазвам с меко масло обилно. Завивам на руло и режа на триъгълници.

Така по същият начин оформяте и другата част.

Нареждат се във тавата. Поръсват се с маково семе по желание. Пухкавелката се пече на 170 градуса за 40-45 мин.

Да ви е сладко!

Източник: Валя Ангелова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: