Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сплетена питка с мак

Сплетена питка с мак

Diana PetrovaDiana Petrova
Новак
13
Сплетена питка с мак
Снимка: Diana Petrova
1 / 3
31/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"В средата на всяка трапеза има запазено място за вкусна, домашна пита"

Необходими Продукти

  • брашно - 1кг
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 100 г
  • мая - 1 пак. жива
  • кисело мляко - 150 г
  • сода - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото да не е горещо натрошаваме и разбъркваме маята, добавяме захарта и 3-4 ч.л. брашно. Оставяме да втасва маята 15 минути. През това време си пресявам брашното и поръсваме със солта. Правя си кладенче, като добавяме в него разбитите яйца, маята. Слагаме содата в киселото млеко разбъркваме да кипнат и ги добавяме и тях.

Почваме лекичко да замесваме до получаването на еднородна гладка смес, наръсваме мястото, където ще месим и започваме да месим. Когато замесим тестото, го оставяме да втаса за малко, след това го разделяме на 6 равни топчета да набухнат.

Намазваме с мазнина мястото където ще сплитаме плитките. Леко с пръстите разстиламе топчетата едно по едно. Разделяме топчето на 3 части но не докрай и го сплитаме.

Когато сме готови оставяме я да втаса. Преди да я сложим да се пече, намазваме с едното яйце и поръсваме нежно с мака.

Слагаме да я печем в предварително загрята фурна на 160 градуса на долен реотан и вентилатор за 10 минути. После увеличаваме фурната на 180 градуса и вентилатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: