Начин на приготвяне
Сваряват се пилешките бутчета в подсолена вода до готовност. Отцеждат се, кожата се сваля, а месото се нарязва или накъсва на малки парченца, а част от бульона се прецежда.
Загрява се олио в тиган и запържваме ситно нарязан праз лук докато омекне. Смесва се праз и пилешко месо, овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица - това е плънката.
В намазнена тава се поставя една кора, поръсва се с малко олио, върху нея втора кора и поръсваме с пилешката плънка и с ръка леко се ръси от бульона.
Следват отново две кори, плънка и така докато свършат корите. Нарязва се на квадрати или като торта на парчета.
В купа се разбиват яйцата, добавя се киселото мляко с разбита щипка сода и щипка сол, прибавя се и прясното мляко. Ако нямате прясно мляко, може да добавяте от бульона. Залива се баницата и се тръска и завърта нагоре-надолу, за да попие сместа между корите.
Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност. Сервираме поръсена с нарязан ситно магданоз и купичка кисело мляко. Вкусът ми е странен, но винаги трябва да се опита нещо ново!
Баницата с пилешко и праз е готова.