Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сватбена пита

Сватбена пита

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3212k
Сватбена пита1 / 2
28/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 900 гр.
  • захар - 3 с.л.
  • мая - 2 пакетчета суха по 7 г
  • сол - 2 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • масло - 125 гр. краве
  • олио - 3 шепи
  • за намазване
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото и водата трябва да са съвсем леко затоплени, не бива да са горещи. Смесват се със захарта и маята и се разбъркват много добре. Закваската се оставя на топло около 15 минути.

Брашното се пресява със солта и в средата му се прави кладенче. В него се излива закваската, разтопеното масло и се замесва меко тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя около два часа на топли, докато удвои обема си.

Бухналото тесто се премесва и се оставя още 1 час. Тестото се разделя на 9 равни части. Едната от тях се разточва на тънка кора. В центъра на предварително намазнена тава се поставя обърната огнеупорна купа. Отгоре се покрива с разточената кора, а около нея се поставят останалите 8 части тесто, които сме оформили като топки.

Тестото, което покрива купата в центъра, се разрязва на 8 триъгълни парчета, които се обръщат като листата на цвете и покриват тестените топчета. Намажете погачата с разбит яйчен жълтък и поръсете със сусам или мак.

Оставете питата още 20 минути да втаса, след което я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Изчакайте леко да се оглади и отстранете купата от центъра. Върху така изпечената пита се поставя по-малка купичка, в която се сипва мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: