Начин на приготвяне
Пипалата от гигантски калмари може да си купите от големите хипермаркети на щандовете за прясна риба.
За да станат крехки, също като октопода трябва да се сварят. Добре е да знаете, че по време на варенето, миризмата им става доста силна и тежка, но в последствие на кулинарната обработка ароматът им се оправя.
Задължително трябва да са пресни, гответе ги в деня, в който ги купите, не ги замразявайте и не оставяйте за другия ден.
Сложете пипалата от калмари в тенджера, покрийте с вода, сложете зърна черен пипер, дафинов лист и глава лук и оставете да кипнат. След като заври водата е хубаво да ги наблюдавате, в зависимост от големината на пипалата те стават готови за различно време.
Моите бяха доста дебели и големи и се свариха за 40 минути, правила съм пипала, които бяха готови за 20 минути. Затова от време на време е добре да ги бодете с вилица в най дебелата им част, ако тя влиза свободно значи са готови.
Внимавайте да не ги преварите, ако изпуснете момента ще е фатално, защото при преваряване те се стягат и стават жилави. Ако изпуснете времето ще трябва да ги варите поне час и половина.
Когато станат готови се изваждат, отцеждат и под течаща вода се измиват от мастилото. Загрейте скара или плоча и поставете пипалата да се запекат за минута-две.
Почистете и накълцайте чесъна. Загрейте маслото и зехтина в тиган, сложете чесъна и запържете за кратко. Сипете виното, разбъркайте, подправете със сол и пипер, изцедете сока на половин лимон и гответе минутка, докато алкохолът се поизпари.
Когато течността намалее и сосът започне да се сгъстява нарежете пипалата и ги пуснете в тигана. Разбъркайте и веднага махнете от котлона. Поднесете с парчета лимон с копър или магданоз.
Рецептата е адаптирана от Пепа Стоева – Храна за мойте канибали.
Ако обичаш калмари, опитай непременно и тези вкусни калмари по гръцки или нашите пържени калмари.
Коментари