Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. След това се прибавят и останалите продукти, без брашното. Разбърква се хубаво. Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа.
Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса на топло. Втасва около 20-30 минути. През това време в купа се разбиват яйцата, прибавя се и сиренето. Разбърква се хубаво.
Пушеното свинско месо се реже на ленти. След като тестото е втасало се разточва на тънка кора. Реже се на ленти с широчина 3-5 см.
Върху всяка лента тесто се слага от сместа с яйцето и сиренето и от лентите пушено свинско месо. Навива се на руло и се реди в тава. Тавата предварително трябва да е намазана с олио и набрашнена.
Това се повтаря докато свършат продуктите. След това питата се оставя да втаса за още 30 минути.
В купа се разбива жълтъкът с малко олио. С него се намазва втасалата пита и се слага да се пече. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35-40 минути.
Питката със сирене и пушено свинско месо е готова.