Начин на приготвяне
Маслото се разтопява и се смесва със слънчогледовото олио.
Разбийте яйцата в голяма купа и добавете киселото, прясното мляко и газираната вода. Хубаво объркайте и добавете натрошеното сирене. Получава се сравнително рядка плънка.
Обилно намазнете подходяща тава със сместа от олио и масло. Сложете един цял лист на дъното, като при нужда откъсвайте крайчетата, които в процеса на редене разпределяйте сред пластовете. Всеки отделен лист поръсвайте с малко мазнина и с плънката.
Полейте отгоре наредената вече баница с останалата плънка и я оставете да престои 10-15 минути.
Сложете баницата в предварително загрята фурна на около 180 градуса и печете за около 40-45 минути - докато се надуе и добие апетитен златист загар.
Изпечената дунапренена баница запарете с кърпа за 10-15 минути. Поднесете я нарязана на парчета.
Коментари
Моето изпробвано предложение е:
Баница с 500гр.кори поема плънка от: 3-4 разбити яйца+ половин до 3/4 кофичка кисело мляко с 1 непълна чаена лъжичка сода бикарбонат /да шупне/, 300 гр.натрошено сирене. Мазнината е около 1 чаена чаша /смесете на око равни части олио+краве масло/. Намажете дъното на кръгла тава. Намажете леко всяка кора /може с пръсти или с четка/ и я надиплете в тавата. През 2-3 кори се разпределя плънката! Нарежете баницата на квадрати. Най-отгоре баницата се залива с 1 разбито яйце и непълна ч.ч. газирана вода или лимонада! Пече се на 180 градуса около 40-45 минути.