Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът и чушките се нарязват на по-едри кубчета или колелца. Слагат се в дълбок тиган и се задушават с малко вода и мазнина.
След като омекнат, се прибавят гъбите, нарязани на филийки, и спанакът, нарязан на дребно. Всичко се обърква и след десетина минути се прибавя измитият ориз заедно с една чаена чаша вода.
След като оризът поеме водата, се доливат още две чаши вода. Прибавят се солта и подправките. Ястието се похлупва и се оставя да се готви на тих огън, като се разбърква периодично.
Ако е необходимо, се долива още вода. Готовият ориз се поднася с нарязан на ситно магданоз.
Оризът с гъби, спанак и чушки е много вкусен.