Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Манджи»Лучена манджа със свинско

Лучена манджа със свинско

Лучена манджа със свинско1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • свинско месо - 2 кг от врат
  • шарено месо - 1 кг
  • лук - 1.5 кг
  • чесън - 1 кг
  • морска сол - на вкус
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • дафинов лист - 3 - 4 листа
  • червен пипер - 3 с.л.
  • оцет - 1/2 к.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белите и режете лука на полумесеци. Чистите чесъна на скилидки. Нарязвате месото на късове и го слагате в силно загрята тенджера. Добавяте малко вода и започвате енергично да бъркате.

Когато месото е в полуготовност добавяте лука и отново бъркате. След като лукът стане прозрачен добавяте чесъна и продължавате с бъркането, защото може и да загори.

След като чесънът започне да омеква добавяте солта, подправките и червения пипер. Бъркате отново и добавяте оцета, а ако ви се вижда гъсто, може да добавите и 1 к.ч. червено вино.

Намалявате силата на котлона и оставяте да къкри поне още 25-30 минути, като от време на време разбърквате, за да избегнете загарянето на ястието.

Това ястие, или казано по Навъсенски манджа, е типично нашенско! Готви се, когато се коли прасето. Обикновено в село Навъсен това е на Коледа.

Сгответе го и ще си изядете и пръстите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: