Начин на приготвяне
В купа се изсипва млякото, маята, захарта, разбъркват се и се добавя разбитото яйце, брашното на порции и солта. Разбърква се с дървена лъжица.
Добавя се и мекото масло на кубчета и разбъркването продължава, за да се захване тесто, за около 5 мин. То е меко и лепнещо. Изсипва се в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса за около 1 час.
Настъргва се чедърът.
Отделно в купичка се смесват мекото масло, зелените подправки и чесън на прах. Оставят се настрана.
Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот, сгъва се няколко пъти и с ръце се оформя на хубава топка. Дели се на две равни части, а всяка част - на 5 бр. триъгълни парчета (общо 10 бр.).
Всяко парче тесто с ръце се оформя на топче, покриват се с фолио. Взима се първото топче тесто и с точилка се разточва на малък правоъгълник, който се намазва с 1 ч. л. от сместа с маслото и подправките.
Поръсва се с малко от сиренето и се завива в елипса. Всичките 9 бр. топчета се оформят по същия начин, а последното топче тесто се напълва с плънка и се оставя като топче, което се поставя в центъра на тавата за печене.
Около него се подреждат останалите елипси тесто. Оставят се да втасат за около 30 мин. Намазват се с яйце, разрязват се с остро ножче точно по средата, може и по-дълбоко, и се поръсват с останалото сирене.
Погачата се пече на 180 градуса за около 20-25 мин.
Погачата с чедър и зелени подправки е страхотна!
Източник: Think Big Eat Often