Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с чедър и зелени подправки

Погача с чедър и зелени подправки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Погача с чедър и зелени подправки
Снимка: marcheva14
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Еее, ама как така баба не ви е правила погача с чедър, тогава опитайте от нашата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 125 мл топло
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 ч.л. суха, бързодействаща
  • яйца - 1 бр. L размер
  • брашно - 250 г бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 42 г стайна температура -
  • чедър - 100 г настърган
  • масло - 42 г стайна температура
  • босилек - около 2 шепи, пресен, наситнен
  • магданоз - около 2 шепи, пресен, наситнен
  • чесън на пръх - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се изсипва млякото, маята, захарта, разбъркват се и се добавя разбитото яйце, брашното на порции и солта. Разбърква се с дървена лъжица.

Добавя се и мекото масло на кубчета и разбъркването продължава, за да се захване тесто, за около 5 мин. То е меко и лепнещо. Изсипва се в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса за около 1 час.

Настъргва се чедърът.

Отделно в купичка се смесват мекото масло, зелените подправки и чесън на прах. Оставят се настрана.

Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот, сгъва се няколко пъти и с ръце се оформя на хубава топка. Дели се на две равни части, а всяка част - на 5 бр. триъгълни парчета (общо 10 бр.).

Всяко парче тесто с ръце се оформя на топче, покриват се с фолио. Взима се първото топче тесто и с точилка се разточва на малък правоъгълник, който се намазва с 1 ч. л. от сместа с маслото и подправките.

Поръсва се с малко от сиренето и се завива в елипса. Всичките 9 бр. топчета се оформят по същия начин, а последното топче тесто се напълва с плънка и се оставя като топче, което се поставя в центъра на тавата за печене.

Около него се подреждат останалите елипси тесто. Оставят се да втасат за около 30 мин. Намазват се с яйце, разрязват се с остро ножче точно по средата, може и по-дълбоко, и се поръсват с останалото сирене.

Погачата се пече на 180 градуса за около 20-25 мин.

Погачата с чедър и зелени подправки е страхотна!

Източник: Think Big Eat Often

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: