Начин на приготвяне
Прави се тесто и се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма, защото ще трябва да излиза от тавичката. Когато се отпусне добре тестото, се взема голямата топка и се разточва на тънка кора.
Покриваме тавичката добре и оставяме краищата да висят извън нея (те ще трябва да застъпят горната кора).
За плънката: 1 ч.ч. ориз сваряваме заедно с 3 ч.ч. вода. Когато водата изври, добавяме маслото и оставяме да изстине. Когато се охлади добре, добавяме яйцата, добре разбити, и сиренето.
Разбъркваме добре и изсипваме върху кората. Втората топка също разточваме тънко и покриваме клина с нея. Загъваме краищата на долната кора, така че да затворим хубаво клина, като застъпваме горната кора.
Разтопете около 50 г масло и полейте отгоре. Може да изпечете родопския клин във фурната или на котлона, като задължително трябва да намажете с краве масло тигана/тавата.
Родопският клин с домашни кори е готов.
Коментари