Начин на приготвяне
Първо се разточват корите. Замесва се меко тесто в малка купичка. Хубаво се измесва да не лепне и да може да разточите 2 кори (тази, която е отдолу трябва да е по голяма от тавата, а горната по малка или по мярка на тавата, с цел да се обгърне или завие сместа и горната се поставя за завършек на клина.)
Може да използвате и готови кори, ако не може да точите или нямате достатъчно време.
И така - намазнявате една голяма тава. Поставяте в нея по голямата кора, тя трябва да е толкова голяма че крашщата й да излизат извън тавата. Картофите се настъргват, лукът също.
Прибавя се олиото, солта и хубаво го омесвате да се смесят всички компоненти. Готовата смес се поставя върху кората, изравнява се, загъват се краищата и се поставя по малката кора или по мярка на тавата.
Пече се на най-силна фурна (250 градуса) включена на долна степен (горния реотан да е изключен). След 40 минути се изважда и се обръща върху кръг.
Намазва се отново тавата, свлича се клина отново в тавата и се допича от другата страна още 15-20 минути.
Желая Ви успех с предложената от мен рецепта за Родопски клин и добър апетит!
Коментари