Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Родопски клин с картофи

Родопски клин с картофи

ЕлицаЕлица
Новак
11172
Родопски клин с картофи
Снимка: Eva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Обичате ли родопската кухня? Този невероятен родопски клин определено трябва да опитате!"

Необходими Продукти

  • картофи - около 1 - 1.5 килограм по ваша преценка
  • лук - 1 глава стар
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 кафена чаша
  • кори - 2 за отгоре и от долу
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - щипка
  • оцет - няколко капки
  • олио - 1 с.л.
  • вода - малко хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се разточват корите. Замесва се меко тесто в малка купичка. Хубаво се измесва да не лепне и да може да разточите 2 кори (тази, която е отдолу трябва да е по голяма от тавата, а горната по малка или по мярка на тавата, с цел да се обгърне или завие сместа и горната се поставя за завършек на клина.)

Може да използвате и готови кори, ако не може да точите или нямате достатъчно време.

И така - намазнявате една голяма тава. Поставяте в нея по голямата кора, тя трябва да е толкова голяма че крашщата й да излизат извън тавата. Картофите се настъргват, лукът също.

Прибавя се олиото, солта и хубаво го омесвате да се смесят всички компоненти. Готовата смес се поставя върху кората, изравнява се, загъват се краищата и се поставя по малката кора или по мярка на тавата.

Пече се на най-силна фурна (250 градуса) включена на долна степен (горния реотан да е изключен). След 40 минути се изважда и се обръща върху кръг.

Намазва се отново тавата, свлича се клина отново в тавата и се допича от другата страна още 15-20 минути.

Желая Ви успех с предложената от мен рецепта за Родопски клин и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
47
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

PolinaG
PolinaG
А не може ли да се пече едновременно и отгоре , и отдолу?
01.02.2023 13:47
1
Моника
Моника
Става доста добре, ще я правя често
30.01.2016 17:29
Ели
Ели
Моята баба тази баница я правеше с варени картофи /настъргват се/,сирене, с три кори, като горната кора се намазва с яйце и кисело мляко, нарязва се и се пече на горно и долно печене. Не се слага лук.Може да се сложи масло.
18.10.2013 17:43
1
Кети
Кети
А когато се използват готови кори,може ли предварително картофите да се бланшират?
28.09.2013 12:12
Диана
Диана
Ами кажете как се прави тестото.
22.06.2013 13:07
2
Dobi
Dobi
И яйца може да се сложат вътре в плънката,както и натрошено сирене,аз слагам и някои подправки като малко кимеон ,черен пипер и джоджан...ммм става вкусотия от всякъде!
22.06.2013 08:45
2
1
juliana
juliana
това е любимата ми баница
12.03.2013 19:44
1
Покажи всички подкоментари