Начин на приготвяне
Добре почистете скумриите и ги поръсете със сол и черен пипер. По желание може да отстраните главите, опашките и да филетирате.
Смесете 50 мл вино, 50 мл олио и настъргана кора от половин лимон и залейте рибата с тази марината така, че да се овкуси равномерно. Оставете скумрията да престои на хладно за около половин час.
Загрейте отделно 4 с.л. мазнина и задушете скълцания праз. Картофите обелете и нарежете направо в тавата, в която ще печете. Отгоре сипете праза и поръсете всичко с подправки на вкус.
Между картофите и праза подредете скумрията и залейте с останалото вино, олио и малко топла водичка.
Сложете скумрията на фурна с картофи да се пече на 180 градуса под фолио за около 45 минути. След това махнете фолиото и запечете до пълна готовност.
Поднесете ястието с малко скълцан пресен магданоз.
Коментари