Пита Грозд

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Пита Грозд
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
16/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Оставяме на вашето въображение и сръчност да оформите питата, ние отговаряме за яденето"

Необходими Продукти

  • суха мая - 1 1/2 пакетче
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря сухата мая. Разбърква се, докато маята се разтвори напълно. След това се прибавя водата, маслото, захарта, солта и яйцата.

Разбърква се до получаването на еднородна смес. След това брашното се пресява и започва да се прибавя постепенно към сместа.

Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса за около 20 минути. След това се разделя на малки равни топки. Малка част от тестото се разточва и от него се изрязват два листа.

Листата трябва да наподобяват листата на гроздето. В намазана с олио и набрашнена тава се редят топките тесто като грозд. Последни се слагат листата.

Оформената пита се оставя да втаса още 20-30 минути. Жълтъкът се разбива с малко олио и вода. С тази смес се помазва питата.

След това се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: