Начин на приготвяне
100 мл прясно мляко се затопля леко. В него се разтваря маята. Разбърква се, докато се разтвори напълно. След това се прибавят няколко лъжици брашно, колкото да се получи смес, която да е с гъстотата на боза.
Тази смес се оставя завита за около 10 минути. След това се прибавят и останалите продукти без брашното. Разбъркват се до получаването на еднородна смес.
Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя завито на топло за около 20 минути.
През това време сиренето се натрошва и колбасът се реже на малки парчета. Разбъркват се.
След като тестото е втасало се разделя на малки топки тесто. Във всяка топка тесто се слага по малко от сместа със сиренето и колбаса. Оформя се на хубава топка, като сместа трябва да остане отвътре.
Готовите питки се редят в тава, която е застлана предварително с хартия за печене. Редят се на разстояние една от друга. Отново се завиват и се оставят на топло за около 25-30 минути.
След това се помазват с жълтъка и малко олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 -200 градуса, за около 40 минути.
Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и нашите солени кексчета или тези пухкави домашни соленки.