Начин на приготвяне
Вкусни питки със сирене в еър фрайър - стават за закуска, из път, междинно хапване.
В купа се добавят маята, захарта и млякото. Разбива се леко и се оставя да шупне.
В друга купа се добавя киселото мляко със содата и се разбива. После се добавят олиото и яйцето. Отново се разбива за кратко.
В купа се пресява 550 г брашно и се добавя 1 с.л. сол. След това се добавят яйчената смес и шупналата мая. Първо се разбърква с шпатула. След това тестото се изсипва на плота и доомесва, като постепенно се добавя още 100 г брашно.
Тестото се покрива с кърпа или затваря в купа и се оставя да втаса за около час.
От втаслото тесто се оформят 12-13 малки питки по 85 г. Добавете малко брашно при оформянето, за да не ви лепнат. Готовите питки покрийте с кърпа.
Вземате една питка и първо оформяте малък правоъгълник. След това го разточвате на по-голям. В средата слагате натрошено сирене. Загръщате двете страни. След това внимателно разтегляте и усуквате. Накрая сплитате, както е показано във видеото.
Готовите пълнени питки оставяте под кърпата да втасат за още 15 минути.
Разбивате 1 жълтък с 1 суп.л. олио и намазвате втаслите питки. Отгоре поръсвам със семена.
Питките със сирене изпекох във фрайъра на два пъти.
Пекох на програма bake. По 10 минути от всяка страна на 160 градуса.
Може да си изпечете питките и във фурната.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия