Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за начинаещи домакини

Пита за начинаещи домакини

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Пита за начинаещи домакини
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
16/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Не казвайте на никого, но понякога и напредналите в кулинарията прибягват до тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 - 650 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • за помазването
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. В него се прави кладенче. В отделен съд се затопля леко прясното мляко. В него се разтваря маята. Разбърква се, докато се разтвори напълно.

След това се изсипва при брашното. Добавят се и останалите продукти. Замесва се меко тесто. Тестото се оставя на топло и завито с кърпа за втаса. Оставя се така за 25-30 минути.

През това време тавата се намазва с малко олио и се набрашнява.

След като втаса се разделя на малки топки тесто. Всяка топка тесто се оформя хубаво и се слага в тава. Редят се плътно една до друга.

Оформената пита се оставя да втаса, отново за 30 минути. Жълтъкът се разбива с малко олио. След като питата е втасала се намазва с жълтъка.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 40 минути.

Питата за начинаещи домакини е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: