Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока купа. В него се прави кладенче. В отделен съд се затопля леко прясното мляко. В него се разтваря маята. Разбърква се, докато се разтвори напълно.
След това се изсипва при брашното. Добавят се и останалите продукти. Замесва се меко тесто. Тестото се оставя на топло и завито с кърпа за втаса. Оставя се така за 25-30 минути.
През това време тавата се намазва с малко олио и се набрашнява.
След като втаса се разделя на малки топки тесто. Всяка топка тесто се оформя хубаво и се слага в тава. Редят се плътно една до друга.
Оформената пита се оставя да втаса, отново за 30 минути. Жълтъкът се разбива с малко олио. След като питата е втасала се намазва с жълтъка.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 40 минути.
Питата за начинаещи домакини е готова.