Френски еклер

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френски еклер
Снимка: marcheva14
2 / 5
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Въздушна текстура, хрупкава коричка...това е тайната на истински вкусните еклери. Вижте как точно се приготвят"

Необходими Продукти

  • вода - 240 мл
  • брашно - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • яйца - 4 бр.
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • захар - 200 г кристал
  • царевично нишесте - 110 г
  • ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
  • шоколад - 200 г за топене
  • сметана - 200 мл пълномаслена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се изсипва в тенджера заедно със захарта и маслото. Разбърква се, докато се разтопи захарта и се оставя на умерен котлон да заври. Изключва се котлонът и се прибавя наведнъж цялото брашно.

Разбърква се енергично с дървена лъжица, докато се поеме от течността. Отново се поставя на силно умерен котлон към слаб за да се сготви брашното, за около 3 мин. Сваля се от огъня, оставя се за 10 минути да се охлади и се добавят яйцата едно по едно. Разбърква се с дървена лъжица, но може да се ползва и миксер на слаба степен.

Много тъничко се намазва хартия в плоска тава, излишното масло се отстранява. Сместа от тестото се поставя в шприц с голям широк накрайник и се шприцоват еклери в желана форма, дълги около 7-8 см, или топчета. С потопени пръсти във вода се отстраняват или потупват т.н. иглички, които се получават при шприцоване в края на всеки еклер.

Поставят се в сгорещена фурна на 190 градуса, точно за 15 минути, а след това се приплъзва дръжка на лъжица между вратичката на фурната т.е. да е мъничко отворена и така продължава печенето до желания цвят, по-слабо или по-тъмно златисти. След като са напълно готови се оставят в изключена фурна около 20-25 мин. Това спомага да се изсушат напълно и да се образува хубава кухина.

КРЕМ:

Млякото се сгорещява до точка на кипене с половината захар и ванилията. В купа се смесва царевичното нишесте, останалата захар, яйцата и с телена бъркалка се разбъркват до крем. За да се смесят добре продуктите може да се ползва и мисер.

Когато млякото е достатъчно горещо, се изсипва половината от него в сместа с яйцата и нишестето, разбърква се и се изсипват в останалото горещо мляко. Поставя се отново на умерен котлон при непрекъснато разбъркване до получаване на хубав тежък крем, за около 3 до 4 мин. Готви се докато сместа започне да пада от бъркалката на тежки панделки.

Сваля се от огъня и се покрива с фолио, за да не хваща коричка и се оставя да се охлади. След като е достатъчно охладен се изсипва в пош с тъничък накрайник и се шприцова крем на две места от долната страна на всеки еклер. По тежеста на еклера се разбира доколко е напълнен.

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:

Сметаната се поставя на котлон да се сгорещи. Залива се шоколадът и се разбърква, докато се разтопи. Охлажда се до стайна температура и всеки еклер се потопява в шоколада. Готовите сладкиши се подреждат върху решетка. Може и да се стичат шоколадови капки, това не е проблем.

Френският еклер е страхотен!

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: Кремът за еклерите може да се приготви предварително. Съхранява се в хладилник за няколко дни. След това може да се затопля в микровеле или на водна баня.

Една разкошна и много точна рецепта. Спазвам я съвсем стриктно и се получава винаги чудесен резултат. Еклерите ги приготвих в два вида форми, дълги около 12 см и големи топчета, това е по желание. Кремът е в по-голямо количество и при мен остана една чаша, която съхранявам в хладилник.

Има много рецепти за еклери, но повечето от тях са с олио, което аз не мога да разбера. Маслото не се заменя с нищо друго. Това е. Всяка френска рецепта за еклер винаги е с масло. Може да се замени с олио, но това вече няма да е френски еклер, а печени тестени топки пълнени с крем и се загубва хрупкава текстура на тестото, също така и аромат на хубаво масло, което не е без значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Съни, мила, направи ги! Това е най-добрата рецепта, която съм ползвала до момента, превъзходна е и изключително точна на пропорции. Грешки при нея няма. Много е лесна. Ще добавя още една снимка, за да се видят колко големи и пухкави стават самите еклери, ами френска му работа. Разбира се, че може и да се приготвям малки, фини, но нямах търпение да си играя с шприца, а да си призная аз трудно работя с шприц, нещо ми бяга, все уж го увивам , навивам достатъчно, нещо си омазвам ръцете винаги и се дразня.......трудно ми е. Признавам си.
Винаги до момента относно крема го правих с брашно и яйца и добавях голяма бучка масло, но този път реших да си го приготвя така както е даден с нишесте, аз не обичам много нишесте в кремове, но съм грешала определено. Разкошен пухкав крем. Най-хубави бяха след като ги охладих достатъчно в хладилник
Благодаря, Съни!
16.10.2017 22:12
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Майстор на десертите! Поздравления Марчела!
16.10.2017 15:33