Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Правоъгълна форма 30/20 см
Картофите се измиват и поставят необелени в тенджера с стрък пресен розмарин. Оставят се на котлона за заврат и се отброява време точно за 15 минути. Свалят се и се поставят в купа със студена вода. Обелват се.
Нарязва се лукът на ситно, също и чесънът и се задушават в зехтин до омекване.
Добавя се беконът на кубчета и се запържва до златисто. Накрая се налива и виното и се оставя на котлона да къкри за няколко минути за да се изпари виното. Сваля се от котлона.
Картофите се нарязват на кръгчета около 1.5 см. и се поставят на дъното на формата.
Поръсват се със сол и черен пипер, а върху тях се разпределя половината от бекона с лучената смес.
Полива се с половината от сметаната, поръсва се със сирене. Отново се подреждат картофи и отново плънка, сметана и се завършва със сирене.
Соленият тарт се пече на 180 градуса за около 30 минути.
Френският тартифлет е много вкусен!
Източник: Кулинарен блог Ани Шакарян
Забележка: Сиренето Реблушон, което е дадено в рецептата може да се намери в София във френско-италианските магазини, но и спокойно може да се замени с Бри или Камембер.