Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Дроб сарма с черен дроб и гъби

Дроб сарма с черен дроб и гъби

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Дроб сарма с черен дроб и гъби
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Ще се влюбите във вкуса на тази дроб сарма още от първата хапка, обещаваме ви"

Необходими Продукти

  • черен дроб - 800 г свински
  • ориз - 1 ч.ч. бланширан
  • гъби - 300 г пресни
  • пресен лук - 1 връзка
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • джоджен
  • растителна мазнина - 5 с.л.
  • За застройката
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черния дроб измиваме, почистваме и нарязваме на 3-4 парчета. Поставяме го да се кисне в купа със студена вода и разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб за около 40 минути.

След това го изплакваме и заливаме с 4 ч.ч. студена вода. Варим на слаб котлон, като внимаваме да не го преварим.

Прецеждаме бульона, а черния дроб нарязваме на кубчета. Изсипваме ги в йена глаз тавичка, в която ще печем ястието.

Пресните гъби почистваме с четка и ги бланшираме, като към края прибавяме във водата малко сол и 1 к.л. оцет. След като се охладят ги нарязваме на резенчета. Зеления пресен лук нарязваме на ситно.

В подходящ съд задушаваме в мазнината първо бялата част на лука, после зелената.

Подправяме със сол, червен и черен пипер. Прибавяме ориза и 1 ч.ч. от прецедения бульон.

Задушаваме на слаб котлон, при непрекъснато бъркане. Следват нарязаните гъби /1/3 от тях запазваме/ и още една чаша от бульона.

След като ориза набъбне го изсипваме в тавата, върху нарязаните кубчета черен дроб. Поръсваме обилно с пресен или сух джоджен /зависи от сезона на приготвяне/.

С третата чаша бульон деглазираме дъното на тенджерата и я добавяме към останалите продукти в тавата.

Отгоре подреждаме гъбите. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.

След като преценим, че ястието е готово за застройка, прибавяме и нея. Разбираме с пасатор яйцата, брашното и киселото мляко.

Изливаме застройката и допичаме до нейното зачервяване. Изваждаме дроб сармата от фурната и я покриваме с памучна кърпа.

Дроб сармата с черен дроб и гъби е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галина Попова
Галина Попова
Отнема поне 2 часа да се направи, но стана много вкусно. Препоръчвам Ви да пробвате
14.11.2024 23:11