Начин на приготвяне
Черния дроб измиваме, почистваме и нарязваме на 3-4 парчета. Поставяме го да се кисне в купа със студена вода и разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб за около 40 минути.
След това го изплакваме и заливаме с 4 ч.ч. студена вода. Варим на слаб котлон, като внимаваме да не го преварим.
Прецеждаме бульона, а черния дроб нарязваме на кубчета. Изсипваме ги в йена глаз тавичка, в която ще печем ястието.
Пресните гъби почистваме с четка и ги бланшираме, като към края прибавяме във водата малко сол и 1 к.л. оцет. След като се охладят ги нарязваме на резенчета. Зеления пресен лук нарязваме на ситно.
В подходящ съд задушаваме в мазнината първо бялата част на лука, после зелената.
Подправяме със сол, червен и черен пипер. Прибавяме ориза и 1 ч.ч. от прецедения бульон.
Задушаваме на слаб котлон, при непрекъснато бъркане. Следват нарязаните гъби /1/3 от тях запазваме/ и още една чаша от бульона.
След като ориза набъбне го изсипваме в тавата, върху нарязаните кубчета черен дроб. Поръсваме обилно с пресен или сух джоджен /зависи от сезона на приготвяне/.
С третата чаша бульон деглазираме дъното на тенджерата и я добавяме към останалите продукти в тавата.
Отгоре подреждаме гъбите. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.
След като преценим, че ястието е готово за застройка, прибавяме и нея. Разбираме с пасатор яйцата, брашното и киселото мляко.
Изливаме застройката и допичаме до нейното зачервяване. Изваждаме дроб сармата от фурната и я покриваме с памучна кърпа.
Дроб сармата с черен дроб и гъби е готова.
Коментари