Начин на приготвяне
Дюлите се разрязват и се почистват от семенната част, след което се нарязват на филии, подреждат се в тава и се наръсват с 4 с.л захар, след което се запичат в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, олиото с прясното мляко. Яйцата се разбиват със солта и захарта, докато сместа се сгъсти и увеличи обема си.
Добавят се млякото, смесено с олиото, ромът и брашното с бакпулвера. Половината от тестото се насипва на дъното на формата, която предварително сме намазали с олио и сме поръсили с брашно.
Изпечените и охладени дюли се нареждат върху тестото в тавата, поръсват се и стафидите. Останалото тесто се насипва равномерно върху слоя от дюли.
Тавата се слага на средна скара в предварително затоплената фурна на 180 градуса. Пече се до суха клечка.
За заливката маслото се разтопява на слаб огън, към него се добавят последователно захарта и разбитото яйце.
Разбърква се непрекъснато, докато сместа се сгъсти леко и захарта се разтопи. След като сладкишът е изпечен се изважда от фурната и се залива със заливката.
Тавата се връща във фурната и печенето продължава още 15-20 минути. Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно, след което се поръсва с пудра захар.