Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка със сирене Розите

Питка със сирене Розите

Питка със сирене Розите7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
15
"Хайде да видим дали може да приготвите толкова хубава питка"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1200 г
  • жива мая - 1 кубче
  • вода - 600 мл
  • яйца - 2 бр.+ 2 жълтъка за намазване
  • кисело мляко - 1\2 кофичка
  • масло - 1 пакетче разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сирене 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното, отделяте около 200 г от него за доомесване. В не много дълбок, но широк съд, слагате брашното. Разтваряте маята с малко топла вода, захарта и две супени лъжици брашно в купичка и оставяте да шупне.

Правите кладенче, в средата сипвате шупналата мая, добавяте двете яйца, киселото мляко, една втора от разтопеното масло и малко по малко добавяте топлата, но не много гореща вода и замесвате средно меко тесто.

Оставяте го покрито и на топло до удвояване на обема му. Премесвате отново с останалото брашно, разделяте тестото на три равни части, оформяте го на топки и отново покрито го оставяте да втаса.

След което вземате едната от топките, точите я на колкото се може по-тънко, намазвате с разтопеното масло, прегъвате я на две и отново мажете с маслото. Прегъвате на две, но този път в обратна на предишната посока и разточвате тънка правоъгълна кора, върху която ръсите разтопено масло и натрошено сирене.

Завивате на руло, което леко усуквате. Режете на шайби с дебелина пет-шест сантиметра и нареждете в намаслена и набрашнена тава на обратно. Повтаряте процедурата до изчерпването на тестото. Оставяте отново да втаса.

Разбивате отделените два жълтъка с малко олио, намазвате питката и я поръсвате със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса по целзий, на средното ниво на фурната с включени долен и горен нагревател. Пече се за около 35-40 минути, в зависимост от вашата фурна.

След като я извадите я напръскайте с вода и покрийте с месал или кърпа и я оставете да си почине.

Поднася се за закуска с домашен айрян. А през зимните месеци със зелев сок с праз и люта чушка за любителите на пикантното.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

User#206770
User#206770
Любимата ни питка, но нямахме сусам :)
04.01.2021 09:07