Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркайте и покрийте с кърпа на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.
В купа пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете втасалата вече мая, солта, яйцата (единия жълтък отделете за намазване на питката), киселото мляко и олиото.
Замесете средно меко тесто и го оставете за 30 минути да втаса.
Без да премесвате, разрежете тестото на четири равни части. Разточете първата във форма на правоъгълник, намажете с разтопеното масло и натрошете 1/4 от сиренето. Така продължете и със следващата.
Поставете я върху първата, отново намажете с масло и натрошете сирене. Направете разрези през два сантиметра (ще видите на снимките) и ги оплетете.
Готовата плетка поставете в подмазана тава. Така направете и с останалите две части от тестото. Оставете питката да втаса за около 20 минути.
Намажете я с жълтък, който сте смесили с 1 супена лъжица прясно мляко, и печете в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 40 минути.
Оплетената питка със сирене е готова.