Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Оплетена питка със сирене

Оплетена питка със сирене

Оплетена питка със сирене
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Заплетете с любов и всички ще искат да я опитат"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркайте и покрийте с кърпа на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.

В купа пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете втасалата вече мая, солта, яйцата (единия жълтък отделете за намазване на питката), киселото мляко и олиото.

Замесете средно меко тесто и го оставете за 30 минути да втаса.

Без да премесвате, разрежете тестото на четири равни части. Разточете първата във форма на правоъгълник, намажете с разтопеното масло и натрошете 1/4 от сиренето. Така продължете и със следващата.

Поставете я върху първата, отново намажете с масло и натрошете сирене. Направете разрези през два сантиметра (ще видите на снимките) и ги оплетете.

Готовата плетка поставете в подмазана тава. Така направете и с останалите две части от тестото. Оставете питката да втаса за около 20 минути.

Намажете я с жълтък, който сте смесили с 1 супена лъжица прясно мляко, и печете в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 40 минути.

Оплетената питка със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: