Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кървав сладкиш за Хелоуин без изкуствени оцветители

Кървав сладкиш за Хелоуин без изкуствени оцветители

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Кървав сладкиш за Хелоуин без изкуствени оцветители
Снимка: Анонимен
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Ефектен сладкиш и то без никакви оцветители"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • червено цвекло - 200 г
  • олио - 2 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • сушени червени боровинки - 100 г
  • захар - 8 с.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • за глазурата
  • бял шоколад - 80 г
  • черен шоколад - 50 г
  • масло - 2 ч.л.
  • сок от червено цвекло - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Oбелваме и цвеклото и го сваряваме цяло в 1 чаша вода, заедно с 4 с.л. захар, за около 10 минути. След като малко се охлади го разрязваме и изстискваме сока при водата от варенето, която е вече оцветена в червено от цвеклото. Поставяме отново сока на котлона и варим до гъст сироп.

Разбиваме яйцата с другите 4 с.л. захар и добавяме олиото, киселото мляко и половината от сиропа от цвекло. Разбъркваме и добавяме брашното, содата и какаото. Червените боровинки смиламе в блендер и добавяме към сместа.

Изсипваме в кръгла намаслена тавичка и печем до готовност. След изпичане оставяме за 15 минути да се охлади и обръщаме в голяма плоска чиния.

Разтопяваме двата вида шоколад заедно с маслото на водна баня и започваме постепенно да добавяме от останалия сироп от цвекло.

Внимаваме да не стане прекалено течно, като в същото време глазурата трябва да придобие тъмен червеникав цвят, затова трябва с добавянето на малко количество сироп да разбъркаме добре, и ако е нужно да добавим още сироп. Заливаме сладкиша с помощта на лъжица, като се стараем да се стече небрежно, но не изцяло и по стените.

Може да сервираме веднага или да изчакаме глазурата малко да се стегне - ефектно е и в двата случая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: