Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с плънка от кайма

Лозови сарми с плънка от кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Лозови сарми с плънка от кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Любимите сармички, презентирани страхотно от нашата опитна кулинарка Севдалина"

Необходими Продукти

  • лозови листа - консервирани
  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 150 г
  • вода - 500 мл.
  • зеленчуков бульон - 400 мл домашен
  • мазнина - 5 с.л. растителна
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставям измития ориз в тенджера с вода, като внимавам да не се превари. Изплаквам го под струя вода и оставям да се изцеди.

В него прибавям подправките, разбърквам добре и го смесвам с каймата.

Оставям сместа за около 1 час, за да се овкуси. Изваждам лозовите листа от саламурата и ги изплаквам с вода.

Оформям топчета, като тяхната големина определям според ширината на листото.

В подходяща дълбока тенджера сипвам растителната мазнина. На дъното ѝ поставям плоска чиния с диаметъра на дъното на тенджерата /така сармите, които са на дъното, не прегарят/.

Подреждам върху нея сармите плътно, като ги притискам с още една чиния. Заливам ги със зеленчуковия бульон и ги поставям на котлона.

Щом ястието заври, намалявам температурата и оставям да къкри до готовност. Тъй като оризът ни е полусварен, сармите са готови за около 35 минути.

Съвет: Лозовите листа консервирам, като приготвям саламура от едра сол и вода. Щом се разтвори солта, охлаждам и със сурово яйце пробвам солеността на саламурата. Щом то изплува колкото левче, тя е готова.

Измивам и изрязвам дръжките на набраните лозови листа и ги заливам с прецедената през марля саламура.

Поставям ги в широк съд и ги притискам с чиния, за да не изплуват. Много лесен и практичен вариант, защото изваждам толкова, колкото ми са необходими.

Лозовите сарми с плънка от кайма са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: