Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Поширани круши»Поширани круши Хубавата Елена

Поширани круши Хубавата Елена

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Поширани круши Хубавата Елена4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Легендата разказва, че Троянската война не е започнала заради Хубавата Елена, а защото Парис изял пошираните круши на Менелай"

Необходими Продукти

  • круши - 6 бр.
  • вода - 1 литър
  • захар - 500 г
  • черен шоколад - 150 г
  • сметана - 120 мл висок процент
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • канела - 1 бр. пръчка
  • звездовиден анасон - 2 бр.
  • какаови зърна - няколко щипки сух чай
  • лимонова кора - парче от цяла кора
  • портокалова кора - парче от цяла кора
  • ром - 1 капачка
  • мента - стръкче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата и захарта се смесват и се поставят на умерен котлон. Разбърква се, докато се стопи захарта. Добавя се ванилията и всички други изброени аромати. Намалява се силата на огъня да къкри.

През това време се обелват крушите, но се запазват дръжките им. Внимателно се отрязва дъното им, но така че крушата да стои изправена. Сваряват се захлупени с капак в сиропа за около 20-30 минути, или докато тънък нож свободно преминава през крушата.

Изваждат се и се поставят в гевгир да се отцедят. Охлаждат се в хладилник. Разтопява се шоколадът на водна баня, добавя се и сметаната. Разбърква се до еднородна смес.

Сервира се поширана круша, обляна в леко топъл шоколад.

Мента за разкош.

Пошираните круши Хубавата Елена са готови.

Източник: Cook with a Smile - Кремена Русева

Забележка: Мога само да благодаря на кулинар Кремена Русева! Разкошни, ухаещи на всякакъв аромат круши. Сочни, дъхави и заливката от шоколад им стои прекрасно.

Могат да се поднесат с топка бита сметана или топка сладолед, но за мен толкова са хубави и така, че е напълно излишно.

Крушите, които съм ползвала, са с дебела жълто-зелена кора от сорт Уилямс (Вилямова масловка). Трябва да са добре узрели, стегнати, за да не се разпаднат когато се пошират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: