Начин на приготвяне
Приготвяме соса, като изпържваме до омекване лука в загретите зехтин и масло. Добавяме обелените и нарязани на малки кубчета круша и дюля, заедно с виното и малко сол. Изчакваме то да се поизпари и слагаме захарта и меда.
Когато започне да се карамелизира сипваме лимоновия сок и балсамовия оцет. Бъркаме на слаб огън докато плодовете омекнат.
Опитваме и си донагласяме според вкуса - ако ни харесва преобладаващо сладко или кисело, слагаме още мед или още лимонов сок и сол, докато сосът стане според вкуса ни. Завършваме овкусяването с розмарина - пресен или сух.
Патешките магрета почистваме от излишна мазнина и жилички и правим ромбоидни прорези по диагонал върху кожата, без да срязваме месото, за да се запазят соковете и крехкостта му при готвенето. Натриваме месото с розмарин и черен пипер, а сол втриваме само от страната на кожата.
Загряваме тиган с дебело и незалепващо дъно на среден огън и поставяме филетата с кожата надолу.
Готвим 10-12 минути и обръщаме от другата страна за още 5-6 минутки. Ако се отделя прекалено много от патешката подкожна мазнина, препоръчвам да я изгребвате с лъжица и изхвърляте или си запазвате за приготвянето на картофки например, тъй като тя им придава невероятен вкус.
Готовите филета със златиста коричка завиваме във алуминиево фолио и оставяме да починат 5 минути! Това е много важно и без тази стъпка месото не би останало крехко и така вкусно.
В чинии слагаме няколко лъжици от соса, а отгоре поставяме патешкото филе. Поръсваме с едра люспеста сол и консумираме горещо.
Добър апетит!