Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца с пармезан в сос от кестени

Кюфтенца с пармезан в сос от кестени

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кюфтенца с пармезан в сос от кестени
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Невероятно апетитно и вкусно ястие с дъх на есен"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 500 г смес
  • яйцa - 1 бр.
  • пармезан - 3 с.л. ситно настърган
  • галета - 3 с.л.
  • лук - 1/2 глава, настърган
  • магданоз - 2 - 3 с.л. ситно накълцан
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване
  • зехтин - за напръскване
  • За соса
  • кестени - 280 г
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • брашно - 1 с.л.
  • зехтин - 70 мл
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • чесън - 2 големи скилидки
  • вода - 130 мл
  • зеленчуков бульон - 800 мл
  • розмарин - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете прорези в основата на кестените и ги изпечете на 200 градуса за 30 минути. Завийте ги в кърпа за няколко минути, така беленето им ще бъде по-лесно.

Омесете каймата с галетата, яйцето, пармезана и подправките. Оставете в хладилник за 30 минути - 1 час.

Обелете вече поизстиналите кестени и ги нарежете /натрошете в дълбока купа, заделяйки 7-8 от тях цели.

В купата нарежете на едро яйцата и чесъна и сипете зехтина, лимоновия сок и половината вода. Сложете магданоза, сол на вкус, брашното и черния пипер и пасирайте до възможно най-гладка смес. Към края на пасирането си добавете и останалата водичка, а ако ви се стори много гъсто сложете малко повече.

От каймата оформете кръгли кюфтенца с големина, колкото се побира в затворената ви шепа. Овалвайте в брашно и подреждайте в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.

През това време загрейте на среден огън зеленчуковия бульон, който е най-добре да е домашен, но при липса на такъв използвайте кубче, като го разтворите във 800 мл вода.

Щом заври, сипете бавно сместа от пасирани кестени и разбивайте с телена бъркалка, докато се получи нежен сос. Пуснете в него заделените цели кестени и варете 12 минути на тих до среден огън.

Готовите кюфтенца сложете още горещи в соса, заедно с чаена лъжичка розмарин и след минута-две отстранете от огъня.

Сервирайте ястието поръсено с прясно накълцан магданоз.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Разкошни са!
27.10.2017 01:02
1
Покажи всички подкоментари