Начин на приготвяне
Направете прорези в основата на кестените и ги изпечете на 200 градуса за 30 минути. Завийте ги в кърпа за няколко минути, така беленето им ще бъде по-лесно.
Омесете каймата с галетата, яйцето, пармезана и подправките. Оставете в хладилник за 30 минути - 1 час.
Обелете вече поизстиналите кестени и ги нарежете /натрошете в дълбока купа, заделяйки 7-8 от тях цели.
В купата нарежете на едро яйцата и чесъна и сипете зехтина, лимоновия сок и половината вода. Сложете магданоза, сол на вкус, брашното и черния пипер и пасирайте до възможно най-гладка смес. Към края на пасирането си добавете и останалата водичка, а ако ви се стори много гъсто сложете малко повече.
От каймата оформете кръгли кюфтенца с големина, колкото се побира в затворената ви шепа. Овалвайте в брашно и подреждайте в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.
През това време загрейте на среден огън зеленчуковия бульон, който е най-добре да е домашен, но при липса на такъв използвайте кубче, като го разтворите във 800 мл вода.
Щом заври, сипете бавно сместа от пасирани кестени и разбивайте с телена бъркалка, докато се получи нежен сос. Пуснете в него заделените цели кестени и варете 12 минути на тих до среден огън.
Готовите кюфтенца сложете още горещи в соса, заедно с чаена лъжичка розмарин и след минута-две отстранете от огъня.
Сервирайте ястието поръсено с прясно накълцан магданоз.
Да ви е сладко!
Коментари