Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сусамена питка за Димитровден

Сусамена питка за Димитровден

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Сусамена питка за Димитровден
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
27/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Митко, за теб приготвих тази вкусна питка, ред е и ти се пада да почерпиш за здраве"

Необходими Продукти

  • брашно - около 600 г
  • яйца - 1 бр. + 2 белтъка /жълтъците за намазване/
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 7 с.л.
  • мая - 20 г свежа
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л. водата
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа с водата, 3 с.л брашно и захарта.

Част от брашното се пресява в купа и там се поставят продуктите за тестото,

като постепенно се добавя на части брашното - до получаване на средно меко тесто.

То се покрива и се оставя да втаса за час.

След от това от него се откъсва топка около 150 г и се оставя настрана.

От останалото тесто се разточва голяма правоъгълна кора с дебелина

около половин см.

Тя се намазва с олио и се завива откъм дългата страна на руло.

Рулото се поставя в тава, застлана с хартия за печене, но не до края на тавата - на 1см разстояние от нея. Внимателно се нарязва на 16 парчета.

Взема се едно парче и то се обръща към средата. Следващото парче, което се обръща към средата, е третото - т.е. през две парчета всяко трето се обръща.

След това с помощта на четка за рисуване с дървената част

всяко парче се натиска през средата.

От останалото тесто се разточва елипса и от нея се режат лентички,

които се навиват на рулца и се поставят в средата и по края на питката.

Така оформена питката се покрива и след 30 мин се намазва с жълтъците,

поръсва се със сусам и се поставя във фурната.

Включвате я на 180 градуса и след 40-45 мин питката е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Кадее рецептата
26.10.2021 09:53