Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сусамена питка

Сусамена питка

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Сусамена питка
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 3
06/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
7
"Питка като цвете, питка като слънце, питка, каквато ще ви омагьоса от първата хапка"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 кубче
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 250 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • олио - 50 мл
  • брашно - колкото поеме (около 1 кг)
  • масло - за намазване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода. Добавете щипка сол и щипка захар. Разбъркайте и сложете малко брашно да стане кексова смес. Оставете да втаса. Когато сместа се надигне и удвои обема си, значи е готова и може да започнете да правите тестото за питката.

Взимате купа и в нея разбърквате яйцето, киселото мляко, солта, захарта и олиото. Към тази смес добавяте и маята и постепенно разбърквате. Добавяте брашното и започвате да месите.

Месите, докато получите тесто, което не лепне по пръстите. Оставете тестото да втаса. След това разделяте тестото на седем топки. Всяка една топка мажете с масло и оставяте да престои за 10-15 минути.

Подмазвате тавата и нареждате топките една до друга и оставяте отново да втасва, когато удвои обема си е готова за печене. Поръсвате със сусам и слагате във фурната на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
512
40
31
20
10
Дай твоята оценка: