Начин на приготвяне
Маята размивате в топлата вода и заедно с 2 с.л. брашно и захарта,
оставяте покрита на топло за 20 мин.
След това прибавяте разбитите яйца, млеката, солта, олиото и сусама.
Правите кладенче в средата на част от брашното и изсипвате готовата мая и разбитата млечна смес.
Замесвате тесто, като добавяте и останалото брашно до получаване на средно меко тесто. Месите около 15 минути. След това аз го удрям на плота 100 пъти
- така се активира глутенът в брашното.
Омесеното тесто, покривате с найлон и го оставяте за 20 минути на топло.
Когато е готово тестото, леко го премесвате.
Разделяте го на 3 части - две еднакви и една по малка от тях. Всяка част разточвате на тънка около 1/2 см правоъгълна кора. Намазвате я с олио и я завивате на руло. Рулото нарязвате на триъгълници. По същият начин правите и другите две кори.
Разпределяте готовите триъгълници отначало по края на тавата, след това в средата и накрая между двата реда.
Покривате оформената питка и я оставяте да се отпусне за 20 мин.
След това я намазвате с разбитите жълтъци, малко от млякото и олио.
Поръсвате със сусам на вкус отгоре и поставяте питата да се пече на 180 градуса до готовност