Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на едро. Сваряват се в подсолена вода и се отцеждат. Намачкват се на пюре с 50 г масло, добавя се и яйцето и сместа се разделя на две части.
В тиган се загрява олио, запържваме нарязан праз лук за 2-3 минути, добавя се свинското месо, нарязано на малки хапки, бекон, нарязан на ситно.
Запържват се до златисто, поръсваме със сол, черен пипер, чубрица и накрая червен пипер. Разбърква се и снемаме от котлона.
В малка тавичка върху намазана с масло хартия за печене с лъжица се оформя блат от половината картофи. Върху тях сипваме плънката, а отгоре закриваме с останалите пюрирани картофи.
Намазва се със заквасена сметана и печем в загрята фурна 180 градуса за 25-30 минути. Изваждаме и отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
Връща се във фурната да се зачерви. Изважда се тортата в чиния и гарнираме по желание.
Вкусно и в делник, и в празник!