Начин на приготвяне
За първия блат разбийте яйцата и захарта до побеляване. Прибавете ванилията, есенцията и брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте с дървена лъжица и сипете сместа в тавичка с диаметър 22 см, предварително намаслена и набрашнена (добре е да е с откопчаващо дъно).
Изпечете в умерена фурна за 18 минути. Охладете върху решетка.
За втория блат пасирайте кестените, разтопеното масло и захарта заедно с яйцата. Трябва да се получи текстура на гладък крем.
Прибавете лъжичката брашно с бакпулвера и разбъркайте добре. Изпечете и този блат в умерена предварително загрята фурна (180 г) за около 20 минути или до суха клечка. Изчакайте 10 минути и отделете от формата, след което охладете върху решетка.
Сиропчето пригответе, като поставите на среден огън водата, сладкото от кайсии, захарта и рома. Варете 5-6 минути и сиропирайте първия блат добре, а втория оставете малко по-сух. Ако предпочитате и двата блата добре напоени, си направете още сироп.
За крема ни разбийте сметаната с миксер и щом започне да се сгъстява, сложете захарта. Доразбийте до пухкав сняг и прибавете на части заквасената сметана, разбърквайки внимателно с лъжица. Кремът ще се втечни малко, но това не трябва да ви тревожи. Поставете го в хладилник за 30 минути да стегне.
Сглобете тортата, като намажете по-сиропирания блат със кремчето, а отгоре разположете кестеновия (ако ще го досиропирате, сега е моментът) Приберете в хладилник и се заемете с кувертюра.
Загрейте сметаната на слаб до среден огън и начупете шоколадите на малки парченца в нея. Бъркайте, докато се разтопят, и прибавете маслото за още блясък и плътност. Оставете да се поохлади, като разбивате периодично с телена бъркалка, за да не хваща коричка.
Залейте охладената торта с кувертюра и загладете със сладкарски нож за равна и красива повърхност. Охладете напълно и украсете със целите кестени и филирани бадеми по желание.
Да ви е сладко!