Начин на приготвяне
Захарта се изсипва в тенджера и към нея се добавя оцетът.
Количеството на водата трябва да е колкото да намокри хубаво захарта. Трябва да я покрие, но без да се показва над захарта. Така тенджерата се слага на котлона.
Когато захарта се разтопи и започне да ври, с помощта на клечка за зъби или дървено шишче се пробва дали е готова.
Единият край на клечката се потопява в захарния разтвор и се изважда - ако след като изстине не лепне по пръстите, когато се докосне, е готово.
Отнема се от котлона и щом спре да бълбука се добавя червена сладкарска боя. Разбърква се и вече сместа е готова. Всяка от ябълките се набучва на дървени шишчета и така се потопява в захарния разтвор.
Щом се извадят се подреждат в плосък съд една до друга и се оставят да изстинат и да стегне захарта.