Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Карамелен пай с круши

Карамелен пай с круши

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Карамелен пай с круши
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
30/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Почерпих колежките с този пай, а те не спряха да питат за рецептата"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 100 студено краве
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1/2 течна от ампула
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 220 г бяло
  • за плънката
  • сметана - 300 мл подсладена
  • брашно - 3 с.л. бяло
  • круши - 800 г
  • захар - 180 г
  • за отгоре
  • бисквити - 100 г маслени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тава - кръгла с диаметър 26 см.

В съд на котлона карамелизирайте захарта за плънката. След като се втечни и придобие светлокарамелен цвят, дръпнете съда и сипете сметаната. Внимавайте много да не се изгорите, тъй като дори само парата, пари много.

Върнете съда на котлона и бъркайте докато се разтопи карамелът. При готовност оставете соса да се охлади, като отделите малко по желание за сервиране.

Направете тестото, като смесите всички продукти. Маслото трябва да е съвсем студено и нарязано на кубчета. Започнете да триете маслото със сухите съставки докато се получат трохи. Съберете тестото на топка. Увийте в свежо фолио и приберете в хладилника за около 30 минути да се охлади.

Обелете и нарежете на кубчета крушите. Добавете ги в охладения сос с посоченото количество брашно и разбъркайте хубаво.

Извадете тестото от хладилника и върху хартия за печене разточете блат с диаметър около 30 см.

Заедно с хартия поставете блата в тавата за печене и изрежете излишното от хартия и тесто. Набодете дъното с вилица на няколко места и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Печете около 10 минути. Извадете и изсипете плънката във формата. Отгоре посипете с натрошените на дребно маслени бисквити. Върнете пая във фурната и печете на 160 градуса за около 45 минути.

Преди да нарежете, оставете сладкиша да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: