Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни зелеви сармички с ябълки

Постни зелеви сармички с ябълки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Постни зелеви сармички с ябълки4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Интересно съчетание от вкусове, което ще ви впечатли от първата хапка"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 средно голяма зелка
  • ябълки - 4 бр. зелени
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 200 г
  • черен пипер
  • чубрица - ронена
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрязват се листата на зелката, за да се оформят за сармичките, като с нож се отстраняват жилките и си приготвяте толкова на брой листа, колкото ви трябват. Останалите зелевите листа се нарязват на ситно.

Запържва се нарязания на дребно кромид лук в олиото, прибавят се обелените и нарязани на ситни кубчета моркови и ябълки, добре почистения и измит ориз, нарязаното зеле, малко вода или зеленчуков бульон и леко се задушава всичко докато оризът понабъбне.

Овкусява се с малко сол (защото зелето е солено), черен пипер и ронена чубрица на вкус, добавят се наситнените скилидки чесън и се сваля от огъня.

С поизстиналата смес се пълнят зелевите листа, увиват се стегнато, нареждат се плътно една до друга в тенджера, на чието дъно е сложена обърната чиния.

Зелевите сармички се заливат с пресольовица (ако е много кисела, се разрежда с вода), захлупват се с друга чиния отгоре, за да се притиснат хубаво и се варят 1 час на слаб котлон.

Поднасят се с пресни или изсушени люти чушлета.

Постните зелеви сармички с ябълки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Моля да ме извините, написала съм без да се замисля "пресольовица", а това е на панагюрски диалект - така наричаме зелевата чорба (сока, който се отделя в бидона от кисело зеле).
15.11.2017 16:36
7