Начин на приготвяне
Разрязват се листата на зелката, за да се оформят за сармичките, като с нож се отстраняват жилките и си приготвяте толкова на брой листа, колкото ви трябват. Останалите зелевите листа се нарязват на ситно.
Запържва се нарязания на дребно кромид лук в олиото, прибавят се обелените и нарязани на ситни кубчета моркови и ябълки, добре почистения и измит ориз, нарязаното зеле, малко вода или зеленчуков бульон и леко се задушава всичко докато оризът понабъбне.
Овкусява се с малко сол (защото зелето е солено), черен пипер и ронена чубрица на вкус, добавят се наситнените скилидки чесън и се сваля от огъня.
С поизстиналата смес се пълнят зелевите листа, увиват се стегнато, нареждат се плътно една до друга в тенджера, на чието дъно е сложена обърната чиния.
Зелевите сармички се заливат с пресольовица (ако е много кисела, се разрежда с вода), захлупват се с друга чиния отгоре, за да се притиснат хубаво и се варят 1 час на слаб котлон.
Поднасят се с пресни или изсушени люти чушлета.
Постните зелеви сармички с ябълки са готови.
Коментари