Полски Бигос

Полски Бигос2 / 2
02/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 кг
  • прясно зеле - 1 кг
  • свински джолан - 1 бр. голям
  • телешки джолан - 1 бр. голям
  • наденица - 250 г пушена
  • бекон - 250 г
  • кървавица - 250 г
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • червено вино - 150 мл
  • зелев сок - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • бахар
  • дафинов лист
  • олио - 1/2 к. ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате киселото и прясно зеле на тънки ивици и го слагате в предварително загрятото олио в голяма тенджера.

След като поомекне малко добавяте свинския и телешкия джолан, подправките и червеното вино.

Намалявате силата на котлона, похлупвате с капак и оставяте ястието да къкри до разпадане на месото от джоланите. След това добавяте кървавицата и оставяте да къкри.

В нагрят тиган слагате нарязаните на кубчета пушена наденица и бекон леко да се запържат, добавяте доматеното пюре, разбърквате за кратко и сипвате в тенджерата с ястието.

Тигана отново връщате на котлона и го деглазирате със зелевия сок, който след това сипвате в тенджерата. Оставяте така приготвеното ястие на изключен котлон докато спре да къкри.

Рецептата за това традиционно полско ястие съм научил от моята майка, която по рождение е полякиня.

Консумира се с хубаво червено вино и препечен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: