Начин на приготвяне
Нарязвате киселото и прясно зеле на тънки ивици и го слагате в предварително загрятото олио в голяма тенджера.
След като поомекне малко добавяте свинския и телешкия джолан, подправките и червеното вино.
Намалявате силата на котлона, похлупвате с капак и оставяте ястието да къкри до разпадане на месото от джоланите. След това добавяте кървавицата и оставяте да къкри.
В нагрят тиган слагате нарязаните на кубчета пушена наденица и бекон леко да се запържат, добавяте доматеното пюре, разбърквате за кратко и сипвате в тенджерата с ястието.
Тигана отново връщате на котлона и го деглазирате със зелевия сок, който след това сипвате в тенджерата. Оставяте така приготвеното ястие на изключен котлон докато спре да къкри.
Рецептата за това традиционно полско ястие съм научил от моята майка, която по рождение е полякиня.
Консумира се с хубаво червено вино и препечен хляб.