Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Полски козунак

Полски козунак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
10/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Защото заслужавате да опитате всички вкусни козунаци на света, приготвихме за вас ароматен Полски козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сметана - 2 ч.ч. течна
  • мая - 50 г
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 3 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се кипва, сметаната се загрява, без да кипне. Половината от млякото и цялата сметана се смесват, добавя се брашното, разбърква се и се оставя да изстине леко. Добавя се маята, размита в останалото топло мляко. Добавят се две яйца. Сместа се разбърква и се оставя на топло 1 час.

Добавят се останалите жълтъци, смесени с половината захар. Добавят се белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Всичко се разбърква, добавя се останалото брашно и тестото се оставя за 1 час на топло. Меси се, като се удря 50 пъти в масата.

Слага се във форма, намазана с масло и поръсена с брашно, като формата се пълни до половината. Тестото се оставя да се надигне на топло за 40 минути и се пече около час на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: