Начин на приготвяне
Налейте в голяма тенджера обилно количество вода и я оставете да престои, за да се изпари хлорът от нея. Подсолете я с 3-те чаени лъжички сол и поставете на среден до силен огън.
Когато заври, хванете удобно октопода за главата и го потопете три последователни пъти във врящата вода (този процес се нарича стряскане), след което го оставете вътре. Трябва да бъде покрит изцяло от течността.
Варете 25-30 минути. Ако разполагате с по-голям или по-малък, времето за варене ще е различно, разбира се. Горе-долу 20 минути за всеки килограм. Не се препоръчва да се готви в тенджера под налягане!
Сварения октопод оставете да престои във водата още 10-15 минути и извадете. Нарежете пипалата на кръгчета с дебелина 1 см или малко по-тънки. Главата направете на парченца.
Сварете картофите в същата вода, ако желаете, така те ще се овкусят и придобият леко червеникав цвят. Може да си ги сварите и в друга, чиста вода. Охладете леко, обелете ги и нарежете на филийки.
В голяма чиния или на няколко порции подредете картофите на един пласт, отгоре сложете пласт октопод.
Поръсете с двата вида пипер, зехтина и едрата сол.
Забележка:
Това типично испанско ястие от областта Галисия се сервира в дървена плоска чиния с дебело дъно. Испанците вярват, че така вкусът е различен и по-добър, дори и приборите, които използват за него са дървени. Аз съм го поднесла в глинен съд, поради липсата на такава специална чиния.
Ако използвате пресен октопод, задължително го замразете за 24 часа преди да приготвяте ястието и после отмразете. Това е важно, за да се скъсат мускулните му фибри и той да бъде крехък в чинията ни. В противен случай колкото и да го варите ще бъде твърд и жилав. Има и друга техника за късането на мускулните фибри, но тази е най-добрата.
Процесът със стряскането също е задължителен, за да се свие и кожата му да не се разпада и обезформя.
Самото приготвяне е много лесно и винаги сполучливо, стига да спазвате тези предписания.
Добър апетит!