Начин на приготвяне
Почистеният и измит ориз се вари с вода в съотношение 1:4 части. Овкусява се със сол. След като се свари се оставя да изстине. Едва ли ще има излишна вода, но ако има такава, тя се отцежда.
Картофите се сваряват и се намачкват. Лукът се реже на ситно, лападът се попарва във вряла вода, отцежда се от нея и се нарязва на много ситно.
Тогава се отмерва 1 ч. ч. В олиото се прибавят едновременно лукът, лападът, малко сол и се запържват леко при непрекъснато бъркане.
Когато изстине се смесват оризът, картофите, запържените лук и лапад, нарязаният на ситно магданоз и останалите подправки на вкус.
С ръка се правят оризови кюфтенца и се овалват в брашното (предпочитам ги плоски, защото стават по-хрупкави).
В намаслена тавичка или върху хартия за печене се нареждат кюфтенцата, капва се върху всяко от тях по няколко капки олио и се изпичат в предварително загрята фурна на 230 градуса.
И тъй като не трябва да има никакъв животински продукт се поднасят с кисели моркови или туршия по желание.
Постните оризови кюфтенца на фурна са готови.