Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Оризови кюфтета»Постни оризови кюфтенца на фурна

Постни оризови кюфтенца на фурна

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Постни оризови кюфтенца на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Без месо, без пържене и без животински продукти - постни кюфтенца за чудо и приказ"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ½ к. ч.
  • картофи - 2 бр.
  • лапад - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лют червен пипер
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният и измит ориз се вари с вода в съотношение 1:4 части. Овкусява се със сол. След като се свари се оставя да изстине. Едва ли ще има излишна вода, но ако има такава, тя се отцежда.

Картофите се сваряват и се намачкват. Лукът се реже на ситно, лападът се попарва във вряла вода, отцежда се от нея и се нарязва на много ситно.

Тогава се отмерва 1 ч. ч. В олиото се прибавят едновременно лукът, лападът, малко сол и се запържват леко при непрекъснато бъркане.

Когато изстине се смесват оризът, картофите, запържените лук и лапад, нарязаният на ситно магданоз и останалите подправки на вкус.

С ръка се правят оризови кюфтенца и се овалват в брашното (предпочитам ги плоски, защото стават по-хрупкави).

В намаслена тавичка или върху хартия за печене се нареждат кюфтенцата, капва се върху всяко от тях по няколко капки олио и се изпичат в предварително загрята фурна на 230 градуса.

И тъй като не трябва да има никакъв животински продукт се поднасят с кисели моркови или туршия по желание.

Постните оризови кюфтенца на фурна са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: