Варено сухо жито

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
05/11/2017
"Вкусно жито, с което да почетем паметта на близки и обичани ..."
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 971
  • Преглеждания за месеца70
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа.

Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3 пръста над него.

Оставя се на котлон на умерена температура да се свари, докато зърната се разпукат или разцъфнат. Готово е когато е нацъфтяло и при пипане е меко.

Изплаква се със студена вода и се отцежда през мрежа, а след това се разсипва върху памучна кърпа.

Периодично се разбърква. Оставя се около 12 часа водата напълно да е попила и на пипане да е почти сухо.

Поставя се в дълбок подходящ съд, прибавят се счуканите орехи, галетата, настърганата лимонова кора и стафидите. Разбърква се.

Оформя се с ръце на купол, покрива се плътно с пудра захар през цедка. Отгоре се декорира с църковен кръст с канелата.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар