Начин на приготвяне
Количеството и избора на зеленчуците е по ваше желание и вкус.
Продуктите се подреждат в съд. Аз използвам трилитрови буркани и 20 л. бидонче.
Измиваме добре зеленчуците. Карфиола накъсвам на едри розички (при нас той е в по-голямо количество), доматите ги срязваме на кръст откъм дръжката, а на чушките правим разрез от едната страна, за да поемат от саламурата.
Корнишоните надупчваме с вилица. Ако прибавим зеле (използваме малки глави), то го разрязваме на четвъртинки
В подходящ съд загряваме 5 л. вода и солта. Разбъркваме, докато се разтопи. Изчакваме да изстине. Слагам тензух или марля на гърлото на бидона (или буркана) и прецеждам солената вода.
В останалите 5 литра (задължително студена вода) добавям оцета и предварително разтворения в чашка аспирин.
Добавяме към останалата саламура. Прибавяме клонките целина. Сплитам лозови пръчки на венец и слагам тежест ( в моя случай- пълен с вода компотен буркан с найлонова капачка). Разбърквам през 1-2 дни, в продължение на седмица-две. Да ви е сладко мезето и спорна ракийката.
Съвет: Ако приготвяте туршията в бидон, претакването е лесно, когато поставите малък маркуч, достигащ дъното на бидона.
За да не се запушва, аз поставям марля, привързана с царевично влакно или ластиче. Продухвате всеки ден, в продължение на седмица, както процедирате с киселото зеле. Ако я приготвяте в трилитрови буркани, разклащайте през ден.
Баба я редеше в дървено каче. Отгоре сплиташе лозови и вишневи пръчки на венец и поставяше речен камък за тежест.