Начин на приготвяне
Измийте картофите и ги сварете. Отцедете ги от водата и ги оставете да се охладят, след което ги обелете и ги пасирайте с преса или ги намачкайте с вилица. Сложете на огъня 1/2 литър вода и след ката заври пуснете в нея карфиола и морковите.
Добавете 2 с.л. оцет и 1/2 ч.л. сол. Оставете така зеленчуците да се варят около 10-15 минути, докато поомекнат, до полуготовност.
След това ги отцедете от водата, охладете ги и ги нарежете на много дребно. Сложете ги при картофите. Рендосайте лука на ренде, а магданоза накълцайте на ситно и тях сложете при останалите зеленчуци.
Подправете със зеленчукова подправка, олио и сол на вкус, след което омесете хубаво всичко заедно, до получаване на еднородна смес. От нея оформете с ръце кюфтенца.
В купа разбъркайте брашното с газираната вода, така че да получите рядка каша. В чиния изсипете галетата. В тавичка сложете хартия за печене. С помощта на четка намажете хартията с олио.
Вземайте едно по едно кюфтенцата и ги топвайте в рядката брашнена каша от всички страни, а след това ги оваляйте хубаво в галетата.
Подредете ги в тавичката и ги сложете във загрята фурна да се пекат на 200 градуса. Печете, докато станат златисти, около 30 минути.
През това време си пригответе соса. Смелете в блендер орехите, магданоза и чесъна. Подправете получената смес със зехтин, лимонов сок и сол на вкус. Добавете малко вода и разбъркайте соса.
Сервирайте зеленчуковите кюфтенца с така приготвения сос към тях. Освен, че са вкусни, така приготвени са и много полезни.
Постните зеленчукови кюфтенца с орехов сос са готови.