Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме спанака и зеления лук. Спанака поставяме в гевгир, за да се отцеди от водата.
В 4 с.л. мазнина задушаваме първо бялата част от нарязания зелен лук. Следва да задушим и зелената част заедно със спанака.
След като водата се изпари и остане на мазнинка, добавяме джоджена и отстраняваме зелената плънка.
В купа разбиваме яйцата, като отделяме 1 жълтък за намазване. Натрошаваме на ситно и сиренето.
Прибавяме яйчената смес към охладената зелена плънка. Разбъркваме ги добре. Част от плънката разстиламе равномерно по домашната готова кора.
Завиваме и редим в намаслена тавичка. Като приключим и с последната кора, намазваме баницата с разбит яйчен жълтък.
Покриваме с алуминиево фолио и печем в умерена фурна до готовност. 10 минути, преди да извадим от фурната махаме фолиото, за да се зачерви и отгоре. Поднасяме както топла, така и студена с чаша айрян.