Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита спаначена баница с готови домашни кори

Вита спаначена баница с готови домашни кори

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Вита спаначена баница с готови домашни кори
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Има ли на пазара свеж спанак, задължително приготвняме тази баница, че и корите сами си точим А вие можете ли?"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг
  • домашни кори - 1 пакет печени на сач
  • сирене - 250 г
  • зелен лук - 3 връзки
  • яйца - 5 бр. + жълтък за намазване
  • олио - 6 с.л.
  • джоджен - 1 връзка или шепа сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме спанака и зеления лук. Спанака поставяме в гевгир, за да се отцеди от водата.

В 4 с.л. мазнина задушаваме първо бялата част от нарязания зелен лук. Следва да задушим и зелената част заедно със спанака.

След като водата се изпари и остане на мазнинка, добавяме джоджена и отстраняваме зелената плънка.

В купа разбиваме яйцата, като отделяме 1 жълтък за намазване. Натрошаваме на ситно и сиренето.

Прибавяме яйчената смес към охладената зелена плънка. Разбъркваме ги добре. Част от плънката разстиламе равномерно по домашната готова кора.

Завиваме и редим в намаслена тавичка. Като приключим и с последната кора, намазваме баницата с разбит яйчен жълтък.

Покриваме с алуминиево фолио и печем в умерена фурна до готовност. 10 минути, преди да извадим от фурната махаме фолиото, за да се зачерви и отгоре. Поднасяме както топла, така и студена с чаша айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: