Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Дюлево сладко за ценители

Дюлево сладко за ценители

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Дюлево сладко за ценители
Снимка: Sevdalina Irikova
5 / 6
08/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Уханно сладко от дюли - здраве и наслада от природата"

Необходими Продукти

  • дюли - 8 бр. големи ( около 2 кг)
  • захар - 1.5 кг
  • вода - 2 литра
  • лимони - 1 бр.
  • лимонена киселина - 1 1/2 ч.л.
  • индрише - 4 - 5 листа, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите съдържат витамини и много други ценни вещества, затова задължително трябва да присъстват на трапезата. Те служат и като естествен ароматизатор, като пречистват въздуха в стаята.

Измиваме и почистваме дюлите. До нас поставяме купа с вода, в която сме изцедили сока на лимона. В нея поставяме нарязаните парченца дюли, за да не почерняват.

В подходяща тенджера поставяме захарта и водата. Кипваме от тях сироп, който продължава да къкри на слаб огън, докато се позгъсти, за около 15 минути.

В блендер, с приставка за настъргване, настъргваме парченцата от дюлите, като ги изваждаме от лимонената вода и работим бързо. Изсипваме ги в захарния сироп. Прибавяме и листенцата индрише.

Варим 30 минути и сваляме от огъня. Сладкото престоява 24 часа и го доваряваме на следващия ден. Напоявайки се в захарния сироп, дюлите стават прозрачни.

Сладкото е готово, когато капвайки капка от него върху студена порцеланова чинийка, тя не се разтича. 5 минути преди да отстраним от огъня прибавяме лимонената киселина, разтворена в лъжица вода.

Подготвяме сухи бурканчета и пълним, докато сладкото е още горещо. Обръщаме с капачката надолу, за да се запечатат и покриваме с кърпа, за да изстинат бавно.

Съвет: Може да прибавите в сладкото орехови ядки. Не изхвърляйте изрезките им и семето, защото от тях става чудесно пелте. Голямото съдържание на пектин в тях и техният чудесен аромат ги превръщат в перфектния плод за направата на ароматни изкушения.

Изсушени са много полезни за кашлица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Съни, чудесно се е получило, ама ще ме умориш с тези заглавия..."за ценители...." , оф...смея си се...
Моето така си и стои от миналата година, непипнато.
08.11.2017 20:22